Lemmikkitaustamme

Seija

” Vietin lapsuuteni Puu-Pasilassa, missä meillä oli aina ulkokissa. Parhaiten muistan Nöpön, joka oli meillä kahdeksan vuotta. Olen siis pienestä pitäen ollut kissaihminen. Pidän myös koirista ja varsinkin kiinanpystykorvista. Ne ovat jotenkin niin hellyttävän näköisiä nallekarhuja. Kissa on kuitenkin meille se oikea lemmikki.”

Kai

”Lapsuudenkodissani minulla ei ollut mahdollisuutta pitää lemmikkieläimiä, joten nyt niitä on sitten sitäkin enemmän. Tosin kun olin jo käytännössä lähtenyt kotoa, niin meille tuli Popi –niminen sekarotuinen koira, joka muistutti paljon saksanpaimenkoiraa.

Kävimme Seijan kanssa 80-luvun lopulla muutaman kerran kissanäyttelyissä kunnes tuli se kohtalokas päivä :-). Lähdimme Viikin näyttelyyn syksyllä 1989 eikä meillä ollut mitään ajatusta hankkia kissaa juuri silloin. Ja kun olimme jo pois lähdössä ulko-ovella, niin sanoin vielä Seijalle, että mennään vielä kerran katsomaan sitä meidän suosikkikissaa nro 409. Näyttelyhäkissä oli eurooppalainen ruskeatiikeripentue. Yksi pennuista tuijotti meitä rävähtämättä ja sehän oli se meidän näyttelyn suosikkikissaksi äänestämämme Opsi. Seija sanoi vielä, että näetkö, miten tuo pentu voi katsoa meitä noin. Katse oli vastustamattoman vetoava. Ja siitähän Opsi aina jatkossakin tunnettiin. Se sai mm. kerran näyttelyssä Toini Tikkaselta ylimääräisen erikoispalkinnon - näyttelyn vetävin katse. Viikistä löysimme siis ensimmäiset eurooppalaiskissamme Opsin(Maiora Heliopsis) ja Julin(Maiora Iulia Augustiana), jotka molemmat olivat ruskeatiikerinaaraita.”

Näyttelykissat

Olemme käyneet näyttelyissä kesästä 1991 lähtien ja yleensä aina kahden kissan kanssa kerrallaan. Ensin Opsin ja Pertun(Maiora Ramus Augusti) kanssa, jotka molemmat valmistuivat Eurooppa Premioreiksi. Perttu, joka oli eurooppalainen ruskeatiikeriuros ja Opsin puoliveli, voitti myös kolme kertaa kategorian parhaan palkinnon. Sitten 90-luvun puolivälin jälkeen kokeilimme myös riistanvärisen somalinaaraan eli Mellin(Punaruskan Karamelli) kanssa, mutta Melli ei sopeutunut näyttelyihin koskaan. Niinpä jätimme sen näyttelyuran International Premioriin, vaikka ominaisuuksiltaan se olisi ollut varsin hyvä näyttelykissa.

Seuraavaksi kiersimme näyttelyitä kahden eurooppalaisuroksen kanssa. Sulo(Katinhännän Spooky Mulder) ja Nalle(Silkkiturkin Filemon)kävivät näyttelyissä 90-luvun lopusta huhtikuuhun 2003. Nalle lopetti vähän aikaisemmin. Sulo(hopeatiikeriuros) valmistui myös Eurooppa Premioriksi. Nalle(punatäplikäsuros) taas on aivan mahtava luonne kotona, mutta sekään ei viihtynyt kovin hyvin näyttelyissä, joten Nallen kohdalla Grand International Champion oli uran päätepiste. Varsinkin kun leikkaaminen tuli juuri niihin aikoihin ajankohtaiseksi.

Kun Sulo joutui jättämään näyttelyt epilepsian vuoksi noin viiden vuoden iässä, pidimme näyttelytaukoa huhtikuusta 2003 lähtien aina tammikuuhun 2008 asti. Sitten aloimme kiertää näyttelyitä Simmelin(Katinhännän Bella Valentina) ja Roopen(Kissankellon Leo Ramses Tor) kanssa. Simmeli on ruskeatäplikäs naaras ja Roope punatiikeriuros. Nyt uusin tulokkaamme Hilla(Honey´s Golden Cloudberry)on jo korvannut isänsä Roopen toisena näyttelykissanamme. Hilla on kilpikonnaruskeatäplikäs naaras.

Vaikka olemmekin kiertäneet näyttelyitä jo suhteellisen pitkän ajan, niin käymme niissä yleensä kuitenkin melko harvakseltaan. Nyt Simmelin ja Roopen kanssa olemme innostuneet käymään taas vähän useammin. Kissan valinnassa meillä on aina ollut näyttelyominaisuuksia tärkeimpiä tekijöitä. Kissan persoonallisuuteen pitää ensinnäkin ihastua ja vasta sitten tulevat haluttu väri ja lopuksi vasta varsinaiset näyttelyominaisuudet. Meillä on kuitenkin ollut onni saada pitää ihan hyviä näyttelykissoja. Jos kissalta voi odottaa näyttelyissä vähän enemmän kuin perussertin, niin se lisää aina jännitystä. Ja näin on yleensä ollut tapana käydä kaikkien kissojemme kohdalla.

Kasvatustoiminta

Nallea(Silkkiturkin Filemon) ja Roopea(Kissankellon Leo Ramses Tor) on käytetty kasvatuksessa siitosuroksena. Nalle on Castlemoor´s B-pentueen isä vuodelta 2002. Bobo eli Castlemoor´s Beloved Beau on Nallen ainoa jälkeläinen.

Roope on 3.8.2010 syntyneen Honey´s pentueen ja 7.10.2010 syntyneen Kassilan pentueen isä. Kummastakin pentueesta tuli viisi jälkeläistä. Roopella on suora yhteys ensimmäisiin Maiora-kissoihimme ja nyt tämä yhteys jatkuu Hillan ja muiden jälkeläisten myötä. Sitä on mukava ajatella, kun muistoissamme palaamme ajoittain ensimmäisiin kissoihimme Opsiin, Juliin ja Perttuun.