MAIORA HELIOPSIS "OPSI"


- Kaunis Päivänsilmä -


© Rauno Heinonen (oikeanpuoleinen kuva)

Rotu: eurooppalainen

Sukupuoli: naaras

Väri: ruskeatiikeri (EUR n 23)

Elinaika: 25.7.1989 – 29.10.2007

Vanhemmat(isä/emo): Tiikerinsilmän Aku (EUR n 23) x Kissankellon Aamurusko (EUR n 23) Sukutaulu

Kasvattaja: Pirkko Hakala ja Antti Metsänkylä

Lempinimet: Opsi, Urrukka

Näyttelyura: Eurooppa Premior (1996)

Kuvagalleria

Opsi ja Juli (Maiora Iulia Augustiana) olivat ensimmäiset yhteiset kissamme. Siskokset muuttivat meille marraskuussa 1989. Kaksi pientä kissanpentua toivat elämää taloon, kun pistivät vauhdin päälle. Siinä meni aikansa ennen kuin totuimme kissoihin ja varsinkin niiden yöelämään. Ihan heti se ei onnistunut, sillä jouduimme ensin luopumaan molemmista univaikeuksien takia reilun kahden kuukauden kuluttua niiden kotiutumisesta.

Opsi ja Juli palautettiin kasvattajille ja he laittoivat kissoista myynti-ilmoituksen lehteen. Onneksi niitä ei kukaan ostanut! Emme voineet unohtaa sitä hetkeä, kun jouduimme eroamaan pennuista. Muistiin tallentui kuva Opsin katseesta juuri ennen kuin jätimme ne kasvatuskotiinsa. Halusimme kokeilla uudestaan nyt vain yhden kissan kanssa. Pyysimme Opsin takaisin noin kahden kuukauden kuluttua ja Juli jäi lopulta kasvatuskotiinsa, missä eli pitkän elämän aina 18 ja puolivuotiaaksi asti. Ja ilo oli sitten ylimmillään, kun koitti se aamu, milloin Opsi oli määrä hakea takaisin :-).

Opsin isä oli Tiikerinsilmän Aku, yksi ensimmäisiä eurooppalaisia, jotka valmistuivat Eurooppa Championiksi. Opsin emo oli puolestaan Kissankellon Aamurusko eli Maija. Molemmat vanhemmat olivat väriltään ruskeatiikereitä. Opsi ja Juli syntyivät ensimmäiseen varsinaiseen Maiora –pentueeseen heinäkuun 25.päivä vuonna 1989. Maija-emo synnytti silloin kaikkiaan kuusi pentua.

Opsi sai nimensä kauniiden ja ihmetyksestä pyöreiden silmiensä mukaan: Heliopsis on kukka, suomenkieliseltä nimeltään Päivänsilmä. Opsi oli nimensä veroinen kissa, kaunis Päivänsilmä, jonka kysyvää katsetta ja aran herkkää olemusta emme unohda koskaan.

Näyttelykissana Opsi oli todella ihanteellinen. Sitä oli niin helppo käsitellä ja se osasi rentoutua häkissä, koska arkana kissana tunsi olevansa siellä turvassa. Opsin kun laski tuomarin pöydälle, niin siinä se pysyi kiinni pitämättä. Ei se tiennyt minne se olisi siitä lähtenyt :-). Katseli vaan ihmetellen ympärilleen.

Opsi valmistui heinäkuussa 1996 Eurooppa Premioriksi ja oli parhaimmillaan juuri silloin, noin seitsemän vuoden ikäisenä, kun se oli saanut kerättyä vähän rehevyyttä olemukseensa. Opsi olikin kolmessa viimeisessä näyttelyssään tuomarin paras. Oikeastaan neljässä viimeisessä, mutta yksi niistä menetettiin, kun numerolappu ei ollut kaulassa ja omistajat ties missä… :-).

Opsilla oli vanhuuden päivinään kaksi sairautta: munuaisen vajaatoiminta ja kilpirauhasen liikatoiminta, jotka verottivat voimia. Samalla suhde vanhaan kissaan kehittyi entistäkin rakkaammaksi. Opsi eli kaikkiaan 18 vuotta ja kolme kuukautta. Opsi oli erikoislaatuinen kissa jollaista ei koskaan tule toista. Sanomme sen haikeana, mutta monien hyvien muistojen kera.